Współcześni konsumenci coraz lepiej zdają sobie sprawę z negatywnego wpływu produkcji na stan środowiska. Osoby o wysokiej świadomości ekologicznej starają się zużywać mniej wody, energii elektrycznej, ale też przedmiotów codziennego użytku. Kolejnym sposobem na ochronę ekosystemu jest wybieranie przyjaznych środowisku produktów, w tym naturalnych kosmetyków i organicznej żywności.
Produkcja żywności ekologicznej
Żywnością ekologiczną, organiczną lub BIO nazywamy produkty spożywcze wytwarzane z poszanowaniem środowiska naturalnego. Produkty BIO pochodzą z upraw i hodowli ekologicznych, czyli takich, które spełniają wymogi ustawy o rolnictwie ekologicznym oraz unijnego rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej. Co to oznacza w praktyce? O wyjaśnienie poprosiliśmy eksperta z firmy BATOM – właściciela marki produktów BIO oraz internetowego sklepu ze zdrową żywnością.
– Ekologiczne produkty roślinne pochodzą z gospodarstw rolnych, które nie używają pestycydów ani nawozów sztucznych. Organiczne mięso produkowane jest ze zwierząt, które były hodowane w dobrych, humanitarnych warunkach i z wykorzystaniem naturalnych metod. Ta sama zasada dotyczy nabiału i jaj. Pielęgnacja zwierząt hodowlanych oraz uprawa roli bez sięgania po syntetyczne dodatki czy pasze z domieszkami antybiotyków jest niewątpliwie wymagająca i w związku z tym prowadzona na mniejszą skalę. Jednak wzmożony wysiłek rolników się opłaca. Ekologiczne gospodarstwa pomagają przywrócić równowagę w przyrodzie, a ich działalność nie wyrządza szkód w ekosystemie. Poza tym pochodzące z nich produkty wyróżniają się na tle konkurencji jakością, zarówno pod względem walorów smakowych, jak i odżywczych.
Jak rozpoznać produkt BIO na sklepowej półce? Jego opakowanie powinno być oznaczone euro-liściem. Jest to wspólny dla wszystkich państw członkowskich symbol żywności ekologicznej i obecnie jedyny zgodny z prawem sposób znakowania produktów organicznych. Aby posługiwać się takim oznaczeniem, producent musi przejść proces certyfikacji i poddawać ciągłej kontroli cały proces wytwarzania swoich towarów – od uprawy bądź hodowli, przez przetwórstwo, po dystrybucję. Przetworzone produkty żywnościowe, a więc np. dżemy, soki czy muesli, mogą być oznaczone euro-liściem pod warunkiem, że 95% ich składników pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Zdrowa żywność ekologiczna
Jak zauważył nasz rozmówca, organiczna żywność sprzyja nie tylko środowisku naturalnemu. Jej spożywanie jest korzystne dla człowieka – zdrowsze i bezpieczniejsze niż jedzenie wysoko przetworzonych oraz genetycznie modyfikowanych produktów. Żywność ekologiczna ma wyższą od konwencjonalnej zawartość niezbędnych nam składników odżywczych, w tym białka, witamin i minerałów (żelaza, potasu, magnezu). Spożywanie takich produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia i nerwowego, wpływa na ogólną poprawę samopoczucia.
Jeszcze ważniejsze wydaje się to, czego nie ma w produktach eko. Żywność z ekologicznych gospodarstw jest znacznie mniej narażona na zanieczyszczenia syntetycznymi nawozami i środkami ochrony roślin. Naturalne metody uprawy pozwalają uzyskać produkty o znacznie mniejszej zawartości ołowiu, rtęci i arsenu, azotynów oraz azotanów, czyli substancji szkodliwych, a nawet toksycznych.