Marmur był pieczołowicie wycinany ze skał już ponad 2000 lat temu. Występuje w wielu kolorach, żyłkowaniu, strukturach i stopniach twardości. Jest używany w różny sposób w zależności od jakości. Kolorowy marmur można znaleźć w elegancko zaprojektowanych łazienkach, podłogach i okładzinach ściennych. Włoski czysty biały marmur z Carrary jest używany głównie do produkcji przedmiotów artystycznych. Również przemysł farmaceutyczny wykorzystuje marmur, na przykład w pastach do zębów. Co jest prawdą, a co mitem o marmurze?
Mit 1: Marmur jest drogi
Istnieje wiele różnych rodzajów marmuru, a jego cena zależy od dostępności.
Przedstawiciel firmy HB – Polska importującej kamień, precyzuje: Rzadkie odmiany marmuru, takie jak marmur Calacatta, są drogie ze względu na ograniczoną podaż. Bez trudu znaleźć można jednak podobnie wyglądający materiał: marmur z Carrary, który jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi. W wielu przypadkach istnieje tańszy odpowiednik konkretnego rodzaju tego kamienia. Warto zorientować się w ofertach dostępnych na rynku.
Mit 2: Marmur można łatwo uszkodzić
Marmur jest uważany za skałę miękką i podatną na obróbkę. To dlatego wielu ludzi sądzi, że jego powierzchnię można łatwo uszkodzić. Chociaż jest bardziej podatny na plamy i zarysowania niż niektóre materiały, takie jak granit, przy odpowiedniej pielęgnacji przetrwa długie lata.
Mit 3: Marmur jest trudny w utrzymaniu
Niektórzy właściciele domów uważają, że marmur jest materiałem wymagającym nieustannej konserwacji, ciągłego czyszczenia i specjalistycznej pielęgnacji. W rzeczywistości można konserwować marmur, polerując jego powierzchnię i dokładnie czyszcząc – mniej więcej raz w tygodniu. Jeśli na kamieniu pojawi się plama, można ją łatwo usunąć za pomocą pasty z wody i sody oczyszczonej. W przypadku trudniejszych do zlikwidowania plam należy użyć specjalnego środka do czyszczenia marmuru.
Mit 4: Marmur może stać się magnesem dla bakterii
Ponieważ marmur jest porowaty wiele osób uważa, że materiał, którego powierzchnia jest niczym gąbka, może chłonąć bakterie. Marmur ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jego powierzchnia jest mniej podatna na obecność chorobotwórczych drobnoustrojów niż inne materiały. Dla dodatkowej ochrony można użyć środka antybakteryjnego.
Mity o marmurze są krzywdzące, zaś fakty mówią, że jest on tańszy, mocniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu, niż się powszechnie uważa. A piękno materiału może nadać niezwykły charakter każdemu pomieszczeniu. Warto wprowadzić marmurowy akcent do kuchni czy łazienki, aby wywrzeć wrażenie na gościach.