Każdy z nas obdarzony jest swoistym mechanizmem obronnym zwanym naturalną odpornością. Bariera ta stanowi ochronę dla organizmu człowieka przed różnymi chorobami atakującymi nas od zewnątrz. Z uwagi na ten fakt, naturalną odporność powinniśmy wspierać, by ustrzec się przed zarażeniem wirusami i bakteriami, z którymi stykamy się na co dzień. Wspomaganie tego obronnego systemu jest szczególnie istotne w newralgicznych okresach jesienno-zimowych.
Jak wspierać naturalną odporność?
Czynnikami kształtującymi naturalną odporność człowieka są między innymi:
- styl życia
- wiek
- odpowiednia dieta
Z uwagi na to, iż na pewne powyższe aspekty nie mamy wpływu (wiek) lub jest on znikomy (styl życia – na przykład długa praca i brak ruchu), najlepszą metodą wspierania odporności jest odpowiednia dieta.
Można śmiało stwierdzić, że im więcej spożywamy produktów zawierających witaminy oraz cenne składniki mineralne, stajemy się bardziej odporni. Warto zatem sięgać po żywność pochodzenia naturalnego, którs jest możliwie jak najmniej przetworzona lub wcale. Pułapką na tym etapie może być zazywanie suplementów diety, które są syntetyczne i dlatego też organizm nie przyswaja składników w nich zawartych. Dobrym przykładem naturalnego produktu o leczniczych oraz wspomagających właściwościach jest natomiast miód.
Rola miodu naturalnego w budowaniu naturalnej odporności
Miód naturalny to bardzo cenny i życiodajny produkt. Jego wartość polega nie tylko na pysznym smaku (który zależy od rodzaju), ale przede wszystkim na tym, iż zawiera on wiele zbawiennych substancji dla naszego zdrowia. Ich ilość oraz rodzaj waha się w zależności od typu miodu, jednak do głównych składników zalicza się:
- witaminy – A, C, witaminy z grupy B
- mikroelementy – fosfor, chlor, żelazo, potas, wapń, magnez, kobalt, mangan, molibden
- kwasy – foliowy, pantotenowy
- biotynę
- aminokwasy
- inhibinę
- hormony – acetylocholinę i cholinę
Warto zatem włączyć miód do naszej codziennej diety. Poprawimy nie tylko swoje samopoczucie (dzięki walorom smakowym), ale również silnie wesprzemy naszą odporność i kondycję.
Rodzaje miodów naturalnych, a ich zbawienne właściwości
Na rynku jest dostępna cała gama miodów naturalnych. W zależności od rodzaju miodu, różnią się one smakiem oraz składem. Tym samym posiadają odmienne lecznicze działanie. Możemy wybierać zatem według potrzeb. Dostępne są w sklepie: https://soul-farm.pl/.
Miód spadziowy
Miód ten pochodzi od soków z drzew. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne. Zalecany jest dla osób z problemami w obrębie układu oddechowego (np. zapalenie płuc), jak również krwionośnego (działa m. in. przeciwmiażdżycowo) i nerwowego. Pomaga w walce z chorobami stawów, anemią, nowotworami, kamicą nerkową, kamieniem nazębnym. Jest naturalnym antyoksydantem, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Miód gryczany
Ma charakterystyczne ciemne zabarwienie i pochodzi z nektaru gryki zwyczajnej. Jego zbawienne działanie skupione jest wokół układu krążenia (zapobieganie i walka z miażdżycą), układu nerwowego (uspakaja dzięki zawartości magnezu), regeneracji naskórka w przypadku ran, walki z anemią oraz osłabieniem. Jest naturalnym antybiotykiem.
Miód rzepakowy
Ma bardzo jasny kolor (od jasnosłomkowego do białego) i pochodzi z nektaru rzepaku. Zalecany jest dla osób zmagających się z nadciśnieniem, po urazach i wypadkach, prowadzących aktywny tryb życia lub pracujących fizycznie. Stanowi doskonałe źródło energii. Świetnie nadaje się do stosowania zewnętrznego przy gojeniu i leczeniu ran. Z uwagi na to, iż miód ten ma wysoki indeks glikemiczny, osoby chore na cukrzycę nie powinny go spożywać.
Miód akacjowy
Ma jasne zabarwienie (od kremowego do przezroczystego) oraz bardzo słodki smak. Ma wysokie właściwości odżywcze, dlatego też zalecany jest w stanach nadmiernego osłabienia psycho-fizycznego. Pomaga w walce ze schorzeniami układu oddechowego, trawiennego oraz moczowego. Ma również właściwości łagodzące stan napięcia nerwowego.
Miód lipowy
Ten rodzaj miodu jest naturalnym antybiotykiem, zatem jego stosowanie zalecane jest we wszelkich chorobach przeziębieniowych związanych z zakażeniem dróg oddechowych. Ponadto, bardzo dobrze radzi sobie ze schorzeniami układu kostnego, nerwowego, bezsennością, a także przy długotrwałej ekspozycji na stres.
Miód wrzosowy
Zawiera dużo olejków eterycznych, dzięki temu działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Polecany jest osobom chorującym na grypę, zmagających się z chorobami okulistycznymi, trawiennymi, mięśnia sercowego, układu krążenia. Ma również zbawienny wpływ na nasz wygląd, dlatego też stosuje się go w przemyśle kosmetycznym.
Miód wielokwiatowy
Ma właściwości antybiotyczne, dlatego też zalecany jest w stanach nadkażeń bakteryjnych lub ich prewencji. Wspomaga pracę wątroby, serca, układu trawiennego. Dobrze się sprawdza w profilaktyce stomatologicznej oraz silnie wzmacnia układ odpornościowy. Stosowany jest również w przemyśle kosmetycznym oraz posiada najmniejszy indeks glikemiczny.
Jak udało się pokazać, włączenie do codziennej diety naturalnych miodów posiada bardzo życiodajny wpływ na kondycję psycho-fizyczną naszego organizmu. Dzięki zawartości wielu cennych składników miody naturalne pomagają w profilaktyce zakażania się wirusami i bakteriami, a także w walce z trwającymi już chorobami.