Obecnie hodowcom zwierząt zależy na tym, aby swoje zwierzęta hodowle żywić dobrze, ale jednocześnie nie przepłacać. Jeżeli będziemy karmić było, drób, czy też trzodę chlewną paszą, to znacznie przyspieszy to ich wzrost, ponieważ w ten sposób dostarczymy im bardzo dużą ilość białka, co będzie miało bezpośrednie przełożenie na zmniejszenie kosztów oraz wzrost zysków ze sprzedaży mięsa. Możemy jednakże zauważyć, że obecnie zdecydowana większość hodowców rezygnuje z paszy modyfikowanej genetycznie, a stawia na zdrowsze, ekologiczne alternatywy. Bez wątpienia doskonałym zamiennikiem sztucznych pasz będzie śruta sojowa. Dlaczego powinniśmy dawać ją naszym zwierzętom?

Śruta w hodowli trzody

Jeszcze jakiś czas temu, jeżeli chodzi o produkcję drobnotowarową, to panowało żywienie świń z wykorzystaniem siana, roślin okopowych, kiszonek, pasz które pochodzą z przemysłu rolnospożywczego i śruty zbożowej. Obecnie jest nieco inaczej, a śruta zbożowa, która produkowana była z jęczmienia, pszenicy, żyta, czy przenżyta, zastąpiona została śrutą stołowa. Stosowane są również rośliny strączkowe, takie jak bobik, groch, nłybun, peluszka, co zdecydowanie wpływa na długość tuczu u trzody chlewnej. Pasze, które ssą produkowane w gospodarstwach, są wzbogacane mieszankami uzupełniającymi, takimi jak koncentraty białkowe, czy też super koncentraty. Jeżeli decydujemy się właśnie na superkoncentraty, to koniecznie musimy pamiętać o tym, że pasza powinna być odpowiednio rozdrobniona, a surowce nie mogą być zmielone ani za grubo, ani również zbyt drobno. 

Śruta sojowa – jakie ma właściwości? 

Przede wszystkim śruta Aptrans jest najlepszym źródłem białka w paszy dla zwierząt, w tym również drobiu. W jej składzie znajdziemy bardzo dużo białka oraz aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna i metionina. Ponadto śruta sojowa, zabiera elementy, które trawią się naprawdę bardzo szybko, a przy tym w jej składzie znajdziemy włókna surowe oraz substancje antyżywieniowe, jedynie w nieznacznej ilości. 

Śruta sojowa bez GMO

Śruta sojowa, która została wyprodukowana z soi nieprzetwarzanej genetycznie – https://aptrans.pl/sruta-sojowa/ – stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. Obecnie możemy spotkać się z mieszankami, które mają zróżnicowaną zawartość białka i tłuszczy. Wśród tych właśnie artykułów wyróżnić można takie, które dedykowane są dla gęsi, indyków, bydła mlecznego i opasowego, brojlerów, tuczników, dla sytszych grup trzody, czy też dla kur reprodukcyjnych. Bardzo ważne jest to, że auta sojowa jest bogata w ważne składniki, a do tego jest lekkostrawna.