Firmy, które decydują się na usługi cateringowe, muszą być bardzo elastyczne i by dopasować się do potrzeb klientów, zaopatrywać się w rozmaite opakowania na żywność. Dzięki temu są w stanie dostarczać wiele odmiennych i zróżnicowanych posiłków, a tym samym docierać do większego grona odbiorców. Wśród podstawowych naczyń cateringowych są flaczarki jednorazowe, które każdy, kto zamawiał catering na jakąś imprezę, widział, tylko nie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, z czym miał do czynienia.

Flaczarki jednorazowe – co warto wiedzieć o tych naczyniach?

Flaczarki jednorazowe to nic innego, jak opakowanie, które służy do transportowania zup. Często jest wykonywana z tworzywa PET, mogącego mieć kontakt z żywnością. Mają one okrągły kształt i przypominają nieco miski lub głębokie talerze. Są dobrą alternatywą dla tradycyjnej zastawy w chwili, gdy spożywa się posiłek na zewnątrz, ponieważ nie ma ryzyka potłuczenia takiego naczynia w razie nieostrożności.

Flaczarki – do czego można je wykorzystać?

Flaczarki, które zaliczają się do naczyń jednorazowych, można wykorzystywać na wiele sposobów. Choć najczęściej nalewa się do nich zupy, doskonale sprawdzą się też w przypadku innych dań, takich jak leczo, bigos, gulasz czy flaki, którym naczynia zawdzięczają swoją nazwę. We flaczarkach nierzadko serwuje się też dania makaronowe oraz te należące do kuchni orientalnej (z ryżem). Będą także idealnym pojemnikiem na dania z grilla podczas ogrodowego party w środku upalnego lata.

Zróżnicowane pod względem pojemności flaczarki jednorazowe można stosować na wszelkiego rodzaju przyjęciach plenerowych. Są proste w transporcie, ponieważ niełatwo ulegają zniszczeniu, a także zajmują niewiele miejsca, gdy włoży się je jedne w drugie. Zapewniają też wygodę podczas jedzenia na świeżym powietrzu, której nie dostarczyłyby naczynia ze szkła czy ceramiki.

Sięgają po nie również właściciele lokali gastronomicznych, wydających posiłki na zewnątrz (na przykład wszelkiego rodzaju bary szybkiej obsługi czy food trucki). W takich wypadkach klient otrzymuje swoje zamówienie we flaczarce, a po skończonym posiłku może je bez problemu wyrzucić do kosza na śmieci. Flaczarki to także świetny pomysł na domową imprezę, gdy gospodarz wie, że będą podawane dania na gorąco, a goście przybędą raczej tłumnie. Podczas zabawy nikt niczego przypadkiem nie potłucze, a jeśli nawet naczynie się uszkodzi, zawsze będzie można wziąć następne, nie martwiąc się o poprzednie. Co więcej, po przyjęciu, gdy nikomu nic się już nie będzie chciało, wystarczy je zebrać i wyrzucić, bez konieczności zmywania.

Gdzie można kupić flaczarki jednorazowe?

Flaczarki jednorazowe można bez problemu kupić w sklepach z opakowaniami na wynos. Oczywiście, dużo korzystniej będzie je pozyskać z hurtowni. Do wyboru zainteresowani mają hurtownie stacjonarne lub hurtownie online takie jak, chociażby: https://unipack.pl/sklep/opakowania-cateringowe/flaczarki/. W takich miejscach można natrafić zarówno na flaczarki płytkie, dobre do dań o bardziej „stałej” konsystencji, jak i na głębokie, najlepsze do zup i sosów.

Zakup naczyń jednorazowych przez Internet może okazać się dla wielu bardzo wygodną alternatywą dla opcji stacjonarnej. Nie dość, że nie będą musieli wychodzić z domu, by złożyć zamówienie (strony sklepów online są zwykle bardzo intuicyjne, więc cały proces nie powinien nikomu sprawić najmniejszej trudności), to jeszcze kurier dostarczy je prosto pod wskazany adres.

Dodaj komentarz