Kieliszki kryształowe to ponadczasowe naczynia, zawsze zachwycające swoim pięknem. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że będą doskonale wyglądały tylko wtedy, gdy zostaną odpowiednio zadbane, co nie jest zadaniem łatwym. Kryształowe naczynia są nie tylko bardziej podatne na stłuczenia, ale również w ich przypadku jest większe ryzyko zarysowań czy zmatowania. Jak w takim razie zadbać o kryształowe kieliszki, by na długo zachowały swoje unikane piękno.

Jak dbać o kieliszki kryształowe?

Dbając o swoje naczynia kryształowe, należy przede wszystkim pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie mogą być myte w zmywarkach. Ich konstrukcja jest dość delikatna, a więc silne detergenty i mocny strumień wody nie będą sprzyjały w utrzymaniu ich w nienagannym stanie. Wręcz przeciwnie, każde umieszczenie kryształów w zmywarce znacząco przyspiesza ich matowienie. Kieliszki kryształowe zawsze należy myć ręcznie, przy pomocy delikatnie działających detergentów.

Warto wiedzieć, że dla trwałości kryształowych kieliszków nie bez znaczenia jest och jakość. Warto wybierać najlepszej jakości naczynia- takie w swojej ofercie posiada między innymi sklep Indelo.

Mycie kryształowych naczyń – jak zrobić do prawidłowo?

Myjąc kieliszki kryształowe, należy stosować miękkie gąbki i myjki – te o chropowatej powierzchni szybko zniszczą i doprowadzą do zmatowienia powierzchni szkła. Warto również zwracać uwagę na temperaturę wody. Ta powinna być ciepła, a nawet letnia. Mycie kryształowej zastawy powinno przebiegać przy zastosowaniu delikatnych detergentów lub środków domowej roboty. Do płukania świetnie nada się roztwór octu i wody (na litr wody potrzebna jest 1/3 szklanki octu). Stosowanie takiej mieszanki sprawi, że szkło na dłużej zachowa swój imponujący blask.

Osad na kryształowych kieliszkach – w jaki sposób można się ich pozbyć?

Warto pamiętać, że szkło kryształowe musi być zawsze czyszczone tuż po jego użyciu. To bardzo ważne – jeżeli brudne pozostanie na jakiś czas, dochodzi do powstania nieaestetycznego i trudnego do wyczyszczenia osadu. Pozbycie się go nie jest co prawda łatwe, co jednak nie oznacza, że jest niemożliwe.

Osad z kryształowych naczyń można usunąć między innymi przy pomocy roztworu węglanu amonu. Wystarczy pół, torebki amoniaku rozpuścić w dwóch szklankach wody, namoczyć w nim miękką szmatkę i przetrzeć zabrudzenia. Następnie należy naczynia dokładnie opłukać – najlepiej w zimnej wodzie. Po wyschnięciu kieliszki wypolerować.

Kieliszki można również czyścić, wykorzystując zalane zimną wodą obierki po ziemniakach. Te należy pozostawić w naczyniach przynajmniej na kilka godzin, po czym je dokładnie wypłukać i wypolerować. Świetnie w czyszczeniu osadu w kieliszkach sprawdzi się mieszanka soli kuchennej i octu.