Kaszka jednozbożowa albo wielozbożowa może być doskonałym, pełnowartościowym śniadaniem nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Na sklepowych półkach bez problemu można znaleźć kaszki różnych producentów, jednak zawsze warto zwracać szczególną uwagę na ich skład. Okazuje się, że kaszki, które mają być zdrowe, nie zawsze zawierają dobry skład. Jak wybierać te, które wykazują rzeczywiście te wartościowe składniki? Podpowiedź znajdziesz poniżej.
Skład kaszek zbożowych
Dobra kaszka zbożowa zawiera 100% zbóż i nic więcej, Jest wolna od barwników, aromatów, sztucznych konserwantów, cukru i słodzików. Jeśli zauważysz w składzie kaszki takie substancje, lepiej nie wkładaj jej do zakupowego koszyka. Kaszka zbożowa nie powinna zawierać również białej pszenicy, ryżu ani kukurydzy, te składniki chociaż nie są niezdrowe, to w kaszkach są zbędne, uznawane raczej za “zapychacze”, aniżeli dobry, odżywczy skład.
Kaszki, które warto serwować na śniadanie dla dzieci i dorosłych, są mieszankami dawnych odmian pszenicy. Warto także stawiać na kaszę z prosa, owsa czy gryki, uznawane za dobrodziejstwa natury. Świetnym wyborem będą też kaszki z komosą ryżową czy amarantusem.
Zwracaj uwagę na oznaczenia zawarte na opakowaniach produktu. Najlepsze kaszki to te ekologiczne, które w swoim składzie zawierają tylko naturalne substancje. Tzw. Certyfikat „euroliścia” daje gwarancję nie tylko braku chemicznych składników, ale także pewność, że wykorzystane zboża zostały uprawiane zgodnie z ekologicznymi standardami.
Kaszka gotowa do spożycia
W sklepach bardzo często dostępne są kaszki zbożowe instant, czyli takie, które możesz szybko przygotować do spożycia. Rzeczywiście, taki produkt może stanowić spore ułatwienie w procesie przyrządzania posiłków dla całej rodziny, ale nie jest do końca zdrowy. Znacznie lepiej wybierać kaszki zbożowe, które zawierają surowe składniki, niepoddawane wcześniej żadnej obróbce termicznej. Dzięki temu masz pewność, że zawartość kaszki jest pełna wartościowych witamin i minerałów.
Dodatki do kaszek zbożowych
Najlepiej kupować naturalne kaszki zbożowe bez zbędnych składników, które wzbogacają ich smak. Z łatwością można urozmaicić je samodzielnie, dodając świeże owoce albo owoce liofilizowane. Dzięki nim kaszka może stanowić pełnowartościowe śniadanie, ale sprawdzi się także jako słodki, pyszny i zawsze zdrowy deser.
Naturalny smak kaszki zbożowej będzie się różnił w zależności od zboża użytego do jej produkcji. Możesz wybierać tę, którą lubisz najbardziej, na przykład kaszkę jaglaną o delikatnym smaku, bardziej wyrazistą owsianą czy z dodatkiem wanilii burbońskiej. Doskonałym wyborem będą także mieszanki wielu zbóż, na przykład kaszka jaglano-owsiana, jaglano-gryczana z amarantusem albo z prosa, gryki, amarantusa i komosy ryżowej.
Jak widać, możliwości kompozycji zbożowych kaszek jest naprawdę wiele, dzięki temu każdego dnia cała Twoja rodzina może zajadać się pysznymi i pełnowartościowymi śniadaniami, które nigdy nie są nudne.