Istnieją potrawy, które na stałe zagościły w domowych i restauracyjnych menu na całym świecie. Jednym z takich właśnie przysmaków jest sushi, wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Jego wielbicieli nie brakuje również w Polsce. Jak się zachować, gdy pierwszy raz zasiadamy do japońskiego stołu? Jakie zasady etykiety przy nim obowiązują? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania, doradzając jednocześnie, jakie sushi wybrać podczas pierwszej degustacji.
Specjały azjatyckiej kuchni
Sushi to danie niezwykle popularne niemalże na całym świecie. Ma ono swoich zagorzałych zwolenników, choć zdarzają się również osoby, które nie preferują tego typu przysmaków. Wraz z sushi do Europy przywędrowały również inne specjały kuchni azjatyckiej. To chociażby zupy rybne lub też smażony makaron, podawany z różnymi warzywami i dodatkami, nadającymi mu specyficzny, orientalny smak. To właśnie przyprawy determinują wyjątkowy smak dań z Dalekiego Wschodu. Na idealną kompozycję składają się pachnące zioła, rozgrzewający imbir oraz sos sojowy, który dodatkowo podkreśla walory serwowanych dań.
Od jakiego sushi zacząć przygodę z kuchnią azjatycką?
Podczas pierwszej degustacji warto postawić na tradycyjny smak potrawy. W tym celu można wybrać sushi maki. W jego skład wchodzi surowa ryba i ryż, owinięte algą morską nori. Podstawowy wariant zawiera rybę o grubości ok. 3 cm. W skład potrawy wchodzą również warzywa, jak karczoch i ogórek. Dla osób, które nie są zwolennikami surowych ryb, istnieje możliwość przygotowania sushi maki w wersji z rybą grillowaną.
Ciekawym rozwiązaniem jest również nigiri. Pod tą nazwą kryje się niewielka kulka, składająca się z ryb, owoców morza oraz tamagoyaki, czyli z japońskiego omletu. Ten rodzaj sushi podawany jest jednak z wyjątkowo ostrym chrzanem wasabi, o czym powinni wiedzieć wszyscy, planujący pierwszą degustację. Dodatkami do potrawy mogą być również krewetki, tuńczyk i węgorze rzeczne. Ci, którzy w kuchni poszukują przede wszystkim nowych doznań smakowych i zaskakujących rozwiązań, powinni z kolei zdecydować się na kałamarnicę, kryjącą się pod nazwą ika. Ma ona kremową konsystencję o nieco słodkim posmaku. Inne rodzaje sushi, przygotowywane z najlepszych składników, prześledzić można na stronie https://www.sushifriends.com.pl/ należącej do Sushi Friends, którego lokal znajduje się na ul. Sebastiana Klonowica 26, 30-654 Kraków (Tel. 736 244 188). To jeden z najlepszych krakowskich barów, posiadający w swojej ofercie zestawy sushi, składające się ze 100, 200, a nawet 300 rolek oraz inne dania nie tylko z kuchni azjatyckiej.
Zasady obowiązujące przy japońskim stole
Zasady savoir-vivre’u obowiązują przy każdym stole. Warto jednak wiedzieć, jak zachować się podczas konsumpcji dań kuchni azjatyckiej, by móc w pełni rozkoszować się ich smakiem. Wiele osób zastanawia się, chociażby czy jedzenie pałeczkami jest obowiązkiem, którego w żaden sposób nie można ominąć. W rzeczywistości dozwolone jest jedzenie sushi palcami, choć zawsze można poprosić o zestaw pałeczek dla początkujących i nieco poćwiczyć. Opanowanie tej z pozoru trudnej czynności nie powinno bowiem zająć dużo czasu.
Przy japońskim stole warto pamiętać również, by nigdy nie mieszać chrzanu wasabi z sosem sojowym. Nie należy również kroić sushi, czy też nabijać rolek na pałeczkę. Potrawę tą zjada się w całości, popijając wodą aloesową.