Nadwaga i otyłość są obecnie uważane za najważniejsze przewlekłe choroby niezakaźne. Odznaczają się patologicznie zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – wywołują one szereg negatywnych konsekwencji. Do najważniejszych można zaliczyć: zaburzenia czynności organizmu, problemy psychologiczne i społeczne, ale też podwyższenie ryzyka chorobowego. Osoby borykające się z problemem powinny zadbać o właściwe żywienie. Czyli jakie?

Żywienie osób z nadwagą – co warto wiedzieć?

Energia pobierana przez organizm z pożywienia powinna odpowiadać jego zapotrzebowaniu i być dostosowana do wydatku energetycznego. Należy pamiętać, że nie tylko nadmiar energii jest szkodliwy dla organizmu, ale też jej niedobór. W pierwszej sytuacji niedostosowanie ilości spożywanej energii do wieku i płci organizmu oraz aktywności fizycznej może doprowadzić do nadwagi lub otyłości. Specjaliści zaznaczają, że zbyt duży przyrost komórek tłuszczowych w wieku dziecięcym może mieć wpływ na rozwój otyłości w wieku dorosłym. Z tego też względu wszelkie działania, dotyczące promowania zdrowego odżywiania, należy podejmować możliwie jak najwcześniej. Odpowiednie postępowanie pozwala uniknąć dzieciom, a później dorosłym, problemów metabolicznych i narządowych – wyjaśnia Magdalena Dorko-Wojciechowska z firmy IMF.

W przypadku osób, które mierzą się z nadwagą bądź otyłością, warto sprawdzić skalę problemu. Do tego celu jest wykorzystywany wskaźnik masy ciała, znany większości jako BMI. Oblicza się go, dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Uzyskanie wyniku pomiędzy 18,5 a 24,9 oznacza prawidłową masę ciała. Do wysokości 29,9 mowa o nadwadze, natomiast powyżej – o otyłości.

Jak powinny odżywiać się osoby z nadwagą?

W walce z nadwagą kluczową rolę odgrywa prawidłowo zaplanowany jadłospis. Powinny znaleźć się w nim zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce. W przypadku tych pierwszych idealnie, jeśli będą one pochodziły z ryb odławianych na pełnym morzu i ekologicznych roślin Z kolei warzywa i owoce dostarczają nie tylko składniki mineralne i witaminy, ale są też źródłem cennego dla zdrowia błonnika, który reguluje perystaltykę jelit.

Jeśli chodzi o mięso i ryby, należy spożywać jeden rodzaj białka dziennie. Konieczne jest również ograniczenie ilości tłuszczów trans, cukrów i nadmiernego dosalania produktów. Specjaliści zalecają, by posiłki spożywać trzy posiłki dziennie, dbając jednocześnie, by każdy był urozmaicony i składał się z porcji warzyw. Trzymając się tych zasad, można łatwiej przywrócić sylwetce równowagę.