Olej rzepakowy to produkt spożywczy, który posiada wiele cennych właściwości i ma wszechstronne zastosowanie. Przy pomocy tej złocistej substancji można nie tylko usmażyć ulubione potrawy, ale także zadbać o zdrowie i urodę. Olej rzepakowy jest produktem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym oleju roślinnym?

Jakie właściwości ma olej rzepakowy?

Olej rzepakowy jest produkowany z nasion rzepaku podwójnie ulepszonego, czyli pozbawionego szkodliwego kwasu erukowego. Tak otrzymany produkt składa się w ponad 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a kwasy omega-6 i omega-3 stanowią niemal 30% jego zawartości. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią kluczową funkcję w ludzkim organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ człowiek nie wytwarza enzymów, które mogłyby je syntetyzować. Olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów omega-6 i omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Co ważne dzienne spożycie 2 łyżeczek oleju rzepakowego w zupełności wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. 

Kiedy warto sięgnąć po olej rzepakowy?

Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać, powinien regularnie sięgać po olej rzepakowy. Ponieważ produkt ten ma liczne właściwości prozdrowotne i jest z powodzeniem stosowany w profilaktyce chorób serca i chorób wieku podeszłego takich jak Alzheimer czy demencja. Olej rzepakowy można podawać również dzieciom, gdyż wspomaga rozwój mózgu, usprawnia jego funkcjonowanie i zapobiega niedorozwojowi umysłowemu. Ponadto olej rzepakowy stanowi duże lepsze źródło kwasów omega-6 i omega-3 niż oliwa z oliwek i olej kokosowy. Dlatego na pytanie, jaki olej do smażenia warto wybrać, odpowiedź może być tylko jedna – rzepakowy! Smażenie potraw na oleju rzepakowym sprawi, że będą doskonale smakowały, a ich odsączanie będzie dużo prostsze i efektywniejsze. Przy czym należy pamiętać, że olej do smażenia może być wykorzystany tylko raz, a sam proces nie powinien trwać dłużej niż 30 minut w przypadku smażenia na patelni i dłużej niż 5 godzin w przypadku głębokiego smażenia.

Kampania „Olej rzepakowy skarbem Europy”

Choć olej rzepakowy jest produkowany w Polsce na dużą skalę, to jednak konsumenci wciąż go nie doceniają i nie są odpowiednio poinformowani o jego walorach odżywczych. Dlatego Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju i Francuskie Stowarzyszenie Producentów Olejów Roślinnych Terres Univia zorganizowały kampanię, której celem jest podniesienie świadomości społecznej na temat właściwości i znaczenia oleju rzepakowego w codziennej diecie. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską i ma charakter edukacyjno – promocyjny. W ramach kampanii będą realizowane różnego rodzaju wydarzenia i inicjatywy, dzięki którym konsumenci dowiedzą się, jak można wykorzystać olej rzepakowy podczas przygotowywania posiłków oraz w szeroko rozumianej profilaktyce zdrowotnej.

Więcej ciekawych informacji na temat tego projektu znajduje się na stronie olejrzepakowy.com, gdzie umieszczono interesujące filmy, przepisy kulinarne oraz wskazówki ekspertów. Na wskazanej stronie konsumenci mogą także skorzystać z banku wiedzy i sprawdzić aktualne wydarzenia organizowane w ramach kampanii „Olej rzepakowy skarbem Europy”.

Dodaj komentarz