Artykuły bezglutenowe przeznaczone są dla osób na specjalnych dietach. Większość produktów zbożowych w swoim składzie zawiera gluten, który może być bardzo niebezpieczny dla osób cierpiących na celiakię. Wybór makaronów bezglutenowych pozwala na przyrządzenie ulubionych dań w sposób bezpieczny i zdrowy.
Z czego zrobiony jest makaron bez glutenu?
Makaron, który nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest oznaczony przekreślonym kłosem zboża. To popularny symbol, który świadczy o bezpieczeństwie żywności dla osób na diecie bezglutenowej. Makarony bezglutenowe wykonane są z bezpiecznych surowców, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają białka, jakim jest gluten. Dostępne są produkty zrobione z mąki kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej. Makarony smakują bardzo dobrze, zachowują swoją konsystencję oraz wartości odżywcze, dlatego są doskonałym zamiennikiem zwykłego makaronu.
Co zawierają makarony bezglutenowe?
Makaron bez dodatku glutenu jest produktem pełnowartościowym, który z powodzeniem można włączyć do swojego jadłospisu, nawet jeśli nie jest się na specjalnej diecie. Makarony bezglutenowe mają sporo białka, błonnika oraz mikroelementów. Wśród składników zasługujących na szczególną uwagę wymienia się foliany, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Makaron bez dodatku glutenu ma podobną do tradycyjnego produktu kaloryczność i zawartość tłuszczu.
Jakie są rodzaje makaronu bez glutenu?
Makarony bezglutenowe występują pod każdą znaną formą. Można rozkoszować się smakiem wszystkich ulubionych potraw — polskich oraz śródziemnomorskich. Z powodzeniem udaje się przyrządzić włoskie spaghetti, aromatyczne penne lub wykwintne fusilli. Makaron bezglutenowy gwiazdki jest świetnym dodatkiem do zup lub obiadków dla dzieci. Makaron dostarcza potrzebnego błonnika, soli mineralnych oraz węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diety. Odpowiednie dodatki: warzywa, mięso i nabiał, sprawią, że danie będzie syczące i pyszne.
Pełnowartościowy makaron na diecie bezglutenowej
Warto sięgnąć po pełnowartościowe makarony bezglutenowe, które robione są z mąki ryżowej pełnoziarnistej. Produkt charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem. Po gotowaniu zachowuje swój kształt, jest to też danie lekkostrawne. Pełnoziarniste produkty charakteryzują się korzystnym działaniem dla układu pokarmowego, nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru, mają wysoką zawartość drogocennego błonnika. Makarony bezglutenowe, pełnoziarniste smakują doskonale w daniach głównych, ale też są wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz do zup.