Nowoczesne piekarniki dają swoim użytkownikom znacznie więcej możliwości niż stosowane wcześniej piekarniki gazowe. W każdym nowoczesnym piekarniku elektrycznym czy parowym, zaprogramowanych jest co najmniej kilka lub kilkanaście trybów pracy, które znacznie ułatwiają pieczenie i przygotowywanie różnego rodzaju potraw. W artykule dokładniej opisujemy możliwości dostępnych obecnie w sklepach piekarników. Jakie tryby pracy oferują współczesne kuchenki?

Czym charakteryzują się sprzedawane w XXI wieku piekarniki?

W obecnych czasach w sklepach z urządzenia AGD można znaleźć nie tylko dużo modeli nowoczesnych piekarników, ale także dużo różnych rodzajów tego typu kuchennych urządzeń AGD. Jeszcze 30 lat temu wybór był znacznie mniejszy i w sklepach były dostępne niemal wyłącznie piekarniki i kuchenki gazowe. Obecnie wybór jest znacznie większy i w związku z tym także znacznie trudniejszy. Obecnie kuchenki gazowe są już wybierane stosunkowo rzadko, dziś zdecydowanie większą popularnością wśród klientów cieszą się dające swoim użytkowników znacznie więcej możliwości piekarniki i kuchenki elektryczne, piekarniki parowe lub piekarniki z mikrofalą.

Są one dostępne w różnych wariantach. Przede wszystkim mogą się od siebie różnić wielkością. W sklepach dostępne są zarówno piekarniki, które charakteryzują się większymi wymiarami i dzięki temu dają możliwość jednoczesnego przygotowywania większej ilości jedzenia, jak i znacznie mniejsze, przeznaczone do małych i bardzo małych kuchni piekarniki kompaktowe. Współczesne modele tego typu urządzeń AGD różnią się między sobą też sposobem umieszczenia ich w kuchni. Wybierając elementy wyposażenia kuchni można się zdecydować zarówno na piekarniki wolnostojące, jak i na cieszące się coraz większą popularności piekarniki do zabudowy. A jakie tryby pracy są dostępne w nowoczesnych piekarnikach?

Jakie funkcje mogą mieć nowoczesne piekarniki?

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart, w którego ofercie znajduje się bardzo dużo rodzajów piekarników, także takie, które są przeznaczone do stosowania w gastronomii: Nowoczesne piekarniki dają użytkownikom znacznie więcej możliwości niż urządzenia, które były stosowane jeszcze 20 czy 30 lat temu. Większość współczesnych modeli kuchenek daje przede wszystkim możliwość pieczenia  na różne sposoby. Oprócz zwykłego pieczenia z wykorzystaniem grzałek, w takich piekarnikach standardowo już jest dostępna możliwość pieczenia z termoobiegiem. Często w piekarnikach jest też możliwość grillowania lub gotowania na parze, a niektóre modele mają też możliwość stosowania ich w funkcji mikrofali. Co więcej, niektóre piekarniki mają też zaprogramowane tryby pieczenia konkretnych ciast czy potraw. Wystarczy tylko wstawić do piekarnika pojemnik z przygotowanymi wcześniej składnikami i wcisnąć przycisk z oznaczeniem danej potrawy. Piekarnik ma już nastawiony odpowiedni tryb oraz temperaturę pieczenia.

A jakie  dokładnie funkcje mogą mieć stosowane obecnie piekarniki? Najczęściej w tego typu urządzeniach AGD, przede wszystkim w piekarnikach elektrycznych, dostępne są następujące tryby pracy:

  • Funkcja szybkiego grzania bez zwiększonego zużycia energii, po którym piekarnik płynnie przechodzi w wybrany tryb grzania.
  • Możliwość wyboru grzałki (dolna, górna, dolna i górna) – w zależności od pieczonej potrawy można wybrać sposób jej grzania.
  • Funkcja grillowania – Możliwość przygotowania potraw, które przypominają potrawy przyrządzane na grillu.
  • Termoobieg – Funkcja pozwalająca przyspieszyć przygotowanie potraw w niższej temperaturze.
  • Funkcja rozmrażania – Funkcja umożliwiająca szybkie rozmrożenie rzeczy wyjętych z zamrażalnika przy użyciu wentylatora.
  • Rożen obrotowy – funkcja umożliwiająca przygotowywanie całego kurczaka lub gyrosa.
  • Termosonda – funkcja umożliwiająca kontrolowanie temperatury wewnątrz potrawy.

Większość nowoczesnych piekarników ma też funkcje samooczyszczenia, co jest jeszcze większym udogodnieniem i ułatwieniem pracy w kuchni. Samooczyszczenie w piekarnikach w zależności od modelu urządzenia może być pyrolityczne (czyli z wykorzystaniem bardzo wysokich temperatur) lub katalityczne (z wykorzystaniem wymiennych wkładów).