Czym są tak zwane komory rozrostu ciasta, czyli komory garownicze? Komora rozrostu ciasta to urządzenie, bez którego sprawnie funkcjonująca nowoczesna piekarnia jest nie do wyobrażenia. Komory garownicze to niezbędne elementy w całym procesie produkcji wyrobów piekarniczych. W nich to zachodzi proces garowania, czyli proces, w którym ciasto wzrasta za sprawą odpowiedniej temperatury, wilgotności i cyrkulacji powietrza w komorze. Chcecie dowiedzieć się więcej? Przeczytajcie poniższy artykuł!

Zastosowanie komór wzrostu

Komora piekarnicza nazywana jest często komorą garowniczą bądź komorą rozrostu ciasta (specyfikacja produktów dostępna pod adresem https://orest.com.pl/teplovoe-oborudovanie/rasstoechnyie-shkafyi/). W każdej piekarni, cukierni czy innym punkcie gastronomicznym, a także w wielkopowierzchniowych supermarketach komora rozrostu ciasta zawsze znajdzie swoje zastosowanie. To dzięki niej ciasto ma zapewniane idealne warunki do tego, aby prawidłowo rosło i osiągało jak największe rozmiary (w zależności od rodzaju wypieku, rzecz jasna). Bez tego rodzaju urządzeń funkcjonowanie wyżej wymienionych punktów gastronomicznych byłoby niesamowicie utrudnione.

Budowa komory garowniczej

Odpowiednia wilgotność i temperatura to podstawa w prawidłowym wzroście ciasta, ale ważna jest również wentylacja w urządzeniu. Komory garownicze rozprowadzają parę równomiernie za pomocą specjalnych nawiewów umiejscawianych w dolnej części garowni. Na dachu zaś pracuje turbina, która zmusza powietrze do przepływu. Powietrze zasysane jest zazwyczaj przez panel centralny, który ściąga powietrze przez sufit urządzenia. Pełną ofertę znajdziesz na stronie orest.com.pl.

Komory garownicze są wyposażone również w panel, za którego pomocą można sterować działaniem całego urządzenia i ustawiać odpowiednie parametry czy to temperatury, czy siły nawiewu albo wilgotności. Panel sterujący jest zazwyczaj tworzony w taki sposób, aby był jak najłatwiejszy w obsłudze i całkowicie intuicyjny.

Komory rozrostu ciasta Orest seria PT

W sklepie Orest znajdziecie komory garownicze o różnych wymiarach i parametrach technicznych. Komory rozrostu ciasta Orest seria PT to świetne i praktyczne urządzenia do każdej piekarni i cukierni. Szafy fermentacyjne (garownicze) tej serii będą stale utrzymywać odpowiednią temperaturę (zakres od 33 do 40 stopni Celsjusza) i wilgotność (zakres 75-80%), a objętość ciasta zostanie zwiększona do maksimum. Liczba poziomów waha się w zależności od modelu. Każda komora wzrostu ciasta jest mobilna, wykonana ze stali nierdzewnej i wyposażona w tacę do zbierania wilgoci. Każdy produkt został wykonany z najwyższej jakości materiałów i będzie świetnie sprawdzał się w wykonywaniu cudownych wypieków!