Masz ochotę na coś słodkiego, ale zwykłe przekąski nie są tym, co mogłoby zaspokoić Twoją potrzebę? Postaw na oryginalne wydanie brownie z korzenną nutą. To coś, co z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników.
Ciasto czekoladowe to absolutna klasyka. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeżeli decydujesz się na brownie. Jego smak możesz jednak nieco przełamać aromatem korzennym. To przekąska, która sprawdzi się szczególnie w chłodniejsze dni i doskonale smakuje z ciepłą kawą lub herbatą.
Prosty i szybki przepis na czekoladowe brownie z nutą korzenną
Podstawa pysznego i puszystego ciasta to przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Żeby wykonać brownie korzenne, będziesz potrzebować:
- 50 g mąki pszennej,
- 150 g białego cukru,
- 115 g masła,
- 60 ml wody,
- 4 całe jaja,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
- kilka łyżek przyprawy do piernika lub korzennej.
Wykonanie jest wyjątkowo proste. Przygotuj foremkę, wysmaruj ją dokładnie niewielką ilością masła i obsyp mieszanką mąki oraz kakao – uważaj, aby nie przesadzić. Do rondelka wlej wodę, następnie wrzuć masło i rozpuść. Dodaj cukier, a następnie wrzuć 2 tabliczki czekolady – połamanej na niewielkie kostki. Kiedy się rozpuści – odstaw wszystko do ostygnięcia. Jeżeli masa będzie już nieco chłodniejsza dodaj do niej mąkę, jajka, przyprawę do piernika (wystarczy jedna łyżeczka) i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej masę do foremki i posyp całość pozostałą czekoladą – pokrojoną w drobne kosteczki. Ciasto powinno piec się w 180°C przez ok. 30 minut.
Korzenny blok czekoladowy zamiast brownie – postaw na coś oryginalnego!
Nie przepadasz za brownie lub potrzebujesz odmiany? Doskonale sprawdzi się w tym przypadku blok czekoladowy. Przepis na ten deser jest równie prosty, a aromat korzenny sprawi, że poznasz go w zupełnie innymi wydaniu niż dotychczas. Pamiętaj, że do bloku możesz dodać także śliwki, wiśnie lub dowolne inne, najlepiej suszone owoce. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie wyraźniejszy i oryginalny.