Świeże wyroby rybne to produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, co znacząco ogranicza możliwość magazynowania większych zapasów. Pakowanie próżniowe ryb jest w stanie przedłużyć ich trwałość nawet o kilka tygodni i spowolnić psucie żywności. Zobacz, jakie są nowoczesne metody przechowywania żywności i jakie niosą za sobą korzyści!

Opakowania foliowe termokurczliwe do pakowania ryb surowych i przetworzonych

Szczelne pakowanie próżniowe ryb to jedna z najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Usunięcie powietrza z opakowania spowalnia bowiem proces utleniania i rozwoju bakterii odpowiedzialnych za szybsze psucie produktu. Wykorzystuje się do tego nowoczesne opakowania foliowe termokurczliwe, które dopasowują się do kształtu żywności i ściśle do niej przylegają. Dzięki temu możliwe jest pakowanie wędzonych i surowych ryb w całości, w filetach lub w kawałkach o dowolnym kształcie.

Pakowanie próżniowe ryb w atmosferze MAP

Niektóre systemy pakowania próżniowego ryb wykorzystują technologię modyfikowanej atmosfery MAP. Po usunięciu powietrza, do opakowania termokurczliwego wprowadza się mieszankę gazów, takich jak azot czy dwutlenek węgla. MAP jeszcze skuteczniej hamuje rozwój bakterii i przedłuża trwałość produktu bez utraty koloru, smaku i aromatu żywności w porównaniu do tradycyjnych metod. Pakowanie próżniowe ryb zapewnia też ochronę przed zanieczyszczeniami podczas transportu i przechowywania, a także przenikaniem zapachów pomiędzy innymi produktami.

Szczelne opakowania termokurczliwe Supratherm

Podstawą skutecznego pakowania próżniowego ryb jest niezawodne zamknięcie opakowania. Worki i folie termokurczliwe Supratherm charakteryzują się bardzo dobrą zgrzewalnością i umożliwiają hermetyczne zamknięcie bez ryzyka uszkodzenia produktu. Tworzywo wyróżnia się też wyjątkową przejrzystością, co pozwala konsumentom na dokładne obejrzenie wędzonej lub surowej ryby przed zakupem. Opakowania termokurczliwe Supratherm nadają się do recyklingu, dzięki czemu wpisują się w trend ekologicznych rozwiązań tworzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Jak długo można przechowywać ryby wędzone pakowane próżniowo?

Jedną z najważniejszych zalet pakowania próżniowego ryb jest znaczące wydłużenie okresu przydatności do spożycia. W przypadku surowych ryb, które są szczególnie podatne na psucie, ta metoda może przedłużyć ich świeżość nawet do 2-3 tygodni. Dla ryb wędzonych pakowanych próżniowo termin ważności jest jeszcze dłuższy – mogą one zachować swoje walory smakowe nawet przez kilka miesięcy.