W każdej kuchni potrzebny jest nóż, ale nie może być byle jaki, bo po prostu nie spełni swoich funkcji. Nawet jeśli mielibyśmy mieć tylko jeden, warto zainwestować w taki porządny, solidny, zapewniający komfort użytkowania, uniwersalny. Na szczęście obecnie mamy w czym wybierać, przez co każdy znajdzie dla siebie ten idealny. Niezwykle istotna w każdym nożu jest klinga i rękojeść. Trzeba też zwrócić uwagę na specjalizację, bo nie każdy nóż nadaje się do krojenia serów, filetowania, obierania warzyw itd.

Znajdź swój idealny nóż kuchenny


Najważniejszą kwestią w przypadku każdego noża jest oczywiście ostrze. Chodzi tutaj o materiał, z jakiego zostało ono wykonane. Mamy do wyboru noże z ostrzem ze stali nierdzewnej/węglowej, ceramicznym lub nawet tytanowym. Klinga stalowa cechuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wydłużonym okresem tępienia, niepodatnością na rdzewienie. Może jednak dojść do odbarwień ostrza w kontakcie z żywnością o odczynie kwaśnym. Jeśli nóż się stępi, z łatwością naostrzymy ostrze zwykła ostrzałką. Inną opcją są noże z klingą ceramiczną, niepodatną na odbarwienia. Są one lżejsze i cieńsze od modeli wykonanych z stali. Do tego dochodzi nieprzeciętna twardość i wysoka odporność na ścieranie. Można cieszyć się bardzo ostrym nożem przez kilka lat i to bez konieczności ostrzenia. Jeśli jednak dojdzie do stępienia, koniecznością okazuje się być zastosowanie ostrzałki diamentowej. Ceramika ma to do siebie, że jest krucha pomimo swojej twardości. Na skutek upadku na podłogę może dojść do pęknięcia klingi.


Mamy jeszcze tytanowe noże kuchenne, niezwykle wytrzymałe, niekorodujące, nadające się do ostrzenia domowymi sposobami. Znaczenie przy wyborze noża ma to, aby miał on wygodną rękojeść, dobrze trzymał się ręki, zapewniał pewny uchwyt. Nie może być tak, że wypada nam z dłoni. W zależności od wielkości, kształtu i przeznaczenia wyróżnić można noże szefa kuchni, uniwersalne, do pieczywa, do filetowania ryb i mięsa, do obierania warzyw, do serów. Niezależnie od wybranego rodzaju noża, trzeba o niego odpowiednio dbać, jeśli ma posłużyć przez długi czas – myć zaraz po użyciu i osuszać, chronić przed upadkiem, nie kroić zamrożonej żywności, nie używać do podważania zakrętek w słoikach ani otwierania konserw.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.sklep-faktoria.pl/